PASTRAV LA GRATAR
Ingrediente
pastrav, untdelemn, unt, lamaie
Mod de preparare
Pastravul se curata de solzi, i se scot intestinele, se unge bine cu untdelemn si apoi se frige, intreg sau taiat in bucati, pe gratar simplu sau dublu. Pentru a nu i se usca prea mult carnea, pastravul se inveleste in hartie pergament sau in orice hartie mai groasa ca cea de impachetat, unsa bine cu untdelemn sau unt, pe toata lungimea ei. Hartia se ruleaza de 6-7 ori in jurul pestelui, apoi acesta se asaza pe gratarul dublu, dar nu direct pe flacara (sub gratar se aseaza un disc subtire de metal). Gratarul se intoarce de 3-4 ori in timp de 20 minute, pana cand se rumeneste bine hartia. Se serveste cu unt si lamiie
PASTRAV PRAJIT
Ingrediente
6-8 pastravi, 4 linguri faina , o lamaie, sare, piper, ulei, o lingura unt, 2 linguri patrunjel verde
Mod de preparare
Pastravii se spala bine, se curata de intestine, se scot branhiile, se presara cu sare si se lasa sa stea cam 20 min, apoi se zvanta bine cu un servet. Se presara cu piper, se stropesc cu zeama de lamaie amestecata cu putin ulei si se trec prin faina, dupa care se prajesc in ulei pe ambele parti la foc potrivit. Cand sunt gata, se scot pe un platou se stropesc cu zeama de lamaie si se presara cu patrunjel verde tocat. Se servesc cu cartofi natur.
PASTRAV LA TAVA CU LEGUME
Ingrediente
1-2 pastravi; 2 rosii; 50 g telina; 50 g dovlecel; cateva frunze de spanac, loboda sau stevie; cateva frunze de patrunjel sau telina; 1 morcov; 1 ceapa; 7-8 catei de usturoi; 2-3 felii de lamaie; 100 ml vin alb (apa cu 2 linguri de otet si o lingurita de zahar); 50 ml ulei; 2-3 linguri ulei de masline; sara, curry, piper, paprika (condimente pentru peste, concentrat de ciuperci).
Mod de preparare
Se curata pestele de solzi si branhii, se eviscereaza, se spala bine si se condimenteaza cu sare, piper, concentrat, condimente pentru peste. Intr-o tava lunga se pun pestii pe un pat de frunze. In interiorul pestilor introduceti bucati de ceapa, morcov, telina. Inveliti pestii cu felii de rosii si dovlecel. Adaugati in tava restul legumelor taiate bucati mari si 4-5 catei de usturoi necuratat, zdrobit cu latul cutitului. Condimentati si legumele, adaugati 300 ml apa cat sa ajunga la 3/4 din inaltimea pestilor, adaugati uleiul si acoperiti tava cu folie de aluminiu (staniol). Dati la cuptor la foc mediu 30-40 minute.
Scoateti tava, descoperiti-o, adaugati vinul (apa cu otet si zahar), adaugati daca mai este nevoie sare, piper, frunzele de telina sau de patrunjel. Dati la cuptor descoperit inca 30 minute si este gata.
Asezati pestii pe platou, trageti de pe ei feliile de rosii si dovlecei si decorati-i cu feliute de usturoi si de lamaie. Asezati pe platou legume si turnati sos din tava. Decorati cu cateva frunze verzi (patrunjel, telina, spanac, etc.).
Pofta buna!
PASTRAV UMPLUT
Ingrediente
150 g ciuperci; 2 catei de usturoi; 1 pastrav de cca 800-900 g; 50 g telina; 2-3 frunze de telina; 50 g morcovi; 200 g ceapa; 200 ml vin rosu; 50 ml ulei; 1/2 legatura patrunjel; 15 g faina; sare; piper
Mod de preparare
Se curata, se spala si se taie dupa preferinta morcovul, 1 ceapa si telina. Se calesc in 20 ml ulei incins si se asaza in tava. Se taie in felioare ciupercile curatate si spalate. Se taie julien ceapa ramasa. In uleiul ramas se calesc ciupercile, ceapa si usturoiul tocat marunt, apoi se sareaza si se condimenteaza dupa gust. Se adauga patrunjelul tocat marunt. Pastravul se eviscereaza, se curata si se spala. Se umple cu amestecul pregatit si se trece prin faina. Se asaza in tava peste legumele calite, se stropeste cu vin si se introduce in cuptor, la foc moderat, pentru 25-30 minute. Se serveste cu lamaie alaturi.