Speciile din pastravarie

PASTRAVUL CURCUBEU

- salmo irideus shastra -

Raspandirea:

Este foarte raspandit in nord-vestul Asiei, pana la Cercul Polar. In Europa a fost adus 1880 iar in Romania in 1913. La noi nu se inmulteste in salbaticie, exempalrele existente salbatice provenind din populari. Este foarte apreciat de salmonicultori (in pastravarii) deoarece are un ritm bun de crestere.

Descrierea:

Are o culoare albastrui-violeta iar pe flancuri si pe burta are irizatii cu reflexii de curcubeu. Nu are puncet rosii pe corp ci poate prezenta doar pete inchise la culoare. Traieste in cateva lacuri din Romania unde a mai supravietuit golirilor lacurilor si pescuitului abuziv, nefiind un peste foarte sperios ataca momelile pescarilor cu multa indrazneala. In general are dimensiunea de 1-1,5 kg dar poate depasi 10 kg.

PASTRAVUL FANTANEL

- salvenilus fontinalis -

Raspandirea:

Este raspandit in toata Europa, se pare ca originea sa este in America. In 1885 a fost introdusa in Europa si varietatea americana de pastrav fantanel iar in 1906 s-au adus cateva exemplare si in Romania.

Descrierea:

Are o coloratie deosebit de vie si de frumoasa. Saptele este brun-verzui cu desene mai deschise la nuanta, are numeroase puncte rosii-portocalii. Creste mult mai repede decat pastravul indigen si de aceea este preferat de salmonicultori in bazinele lor.

Traieste

Traieste in ape de munte, curate, reci si oxigenate. Poate trai si in lacuri de munte (alpine sau de baraj).

Alte detalii

Poate ajunge la dimensiuni impresionante in lacuri, exista marturii despre exemplare ce au depasit 20 kg. Coloratia maxima a masculuilui este in perioada de imperechere. Este un adevarat spectacol sa vezi masculii de pastrav fantanel "imbracati" in haine de nunta.

PASTRAVUL INDIGEN

- salmo trutta fario -

Raspandirea:

Adaptat in lacuri poate atinge cu usurinta dimensiuni peste 1 kg, exceptional peste 5 kg. Raspandire: Este un peste de origine nordica ce poate fi intalnit in aproape toate apele de munte din Europa, in Africa de Nord si unele zone din Asia. In Romania este raspandit in mai toate apele de munte ramase nepoluate.

Descrierea:

Dimensiuni: In mod normal il intalnim pana la dimensiunea de 20-25 cm (in raurile din tara noastra), mai rar 30 - 50 cm. Dimensiunea minima legala la care poate fi retinut acest peste este de 20 cm.

Descriere si mod de viata: Are o forma fusiforma, plina, un corp numai muschi, acoperit cu solzi mici, perfect adaptat apelor repezi in care traieste. Botul este scurt, cu taietura gurii adanca siputin oblica, gura armata cu dinti puternici. Pe spate, intre inotatoarea dorsala si cea caudala are o excrescenta adipoasa, caracteristica salmonidelor.
Coloratia este foarte diversa, pastravul avand un mimetism natural foarte bine dezvoltat, astfel, in functie de locul in care sta coloratia sa se poate schimba chiar in cursul unei zile.


NOUTATI

Lansare Website

Pastravaria Izvoarele Bratiei are placerea de a va anunta lansarea noului website.

GALERIE FOTO